翻译公司网站欢迎你的访问。
站长QQ:51112717 翻译公司投放广告请联系。

河南省中考英语试卷

来源:翻译公司 时间:2020-10-23 16:29

河南省中考英语试卷

(满分120分,考试时间100分钟)

一、听力理解(20小题,每小题1分,共20分)

第一节 听下面5段对话。每段对话后面有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。每段对话读两遍。

1. What color does the boy like best?

A. White. B. Green. C. Blue.

2. Who is the woman?

A. Mike's teacher. B. Mike's mother. C. Mike's friend.

3. How does the girl go to school?

A. By bus. B. By bike. C. By car.

4. What will the two speakers start tomorrow morning?

A. At 6 o'clock. B. At 7 o'clock. C. At 8 o'clock.

5. Where are the two speakers?

A. In a park. B. In a hospital. C. In a restaurant.

第二节 听下面几段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。每段对话或独白读两遍

听下面一段对话,回答第6,7两个小题。

6. What size does the woman want?

A. Size S. B. Size M. C. Size L.

7. How much does the woman pay in the end?

A. $20. B. $30. C. $40.

听下面一段对话,回答第8至第10三个小题。

8. When does the man take exercise?

A. In the morning. B. In the afternoon. C. In the evening.

9. What will the woman do tomorrow?

A. She will have a party.

B. She will have a meeting.

C. She will have a driving test.

10. Where will they meet on Saturday?

A. At the school gate. B. At the park gate. C. At the garden gate.

听下面一段独白,回答第11,12两个小题。

11. Who is the speaker?

A. A passenger. B. A guide. C. A tourist.

12. How long will the visit last?

A. Two hours. B. Three hours. C .Four hours.

听下面一段对话,回答第13至第15三个小题。

13. When did the boy have the traffic accident?

A. Three days ago. B. One week ago. C. Two weeks ago.

14. What did the knock into?

A. A car. B. A bike. C. A bus.

15. What was the result of the accident?

A. The boy got his right leg hurt.

B. The boy got his left arm broken.

C. The boy got his head badly hurt.

第三节 听下面一篇短文。根据短文内容,找出与每个人物活动相符的图片。短文读两遍。

河南省中考英语试卷

 

A B C D E

二、单项选择(15小题,每小题1分,共15分)

从A、B、C、D四个选项中选出一个最佳答案。

21. Mr. Smith is ________ old man and he usually walks his dog after ________ supper.

A. a; the. B. an; a . C. an; 不填. D. the; 不填

22. —Is this photo taken in Tibet?

—Yes. You can see beautiful snow mountain in the ________ of the photo.

A. form. B. background. C. shape. D. introduction

23. Whenever Mary reads an interesting story, she can't keep it to ________ and wants to share it with her friends.

A. she. B. her. C. hers. D. herself

24. I heard the new song on the radio. I ________ high and low in the music store, but I can't find the song.

A. search B. have searched C. am searching D. will search

25. —What a clear blue sky!

—Yes, I have never seen ________ sky.

A. a more beautiful. B. a most beautiful

C. the more beautiful. D. the most beautiful

26. —What's the matter with tom? He has been absent for two days.

—Oh! He ________ be ill. Let's go and ask Ms. Brown.

A. can. B. need. C. may. D. would

27. Soccer is a wonderful game for children. It ________ great exercise, such as running and kicking.

A. provides. B. remains C. practises D. receives

28. Wild animals are our friends. We shouldn't kill them ________ food or clothing.

A. in. B. with. C. about D. for

29 .Jane is very busy these days, for she has a lot of problems to ________ .

A. deal with. B. keep up with C. agree with D. come up with

30. ________ we keep our hearts open, we can experience the happiness friendship brings us.

A .Since. B. If C. Unless. D. Though

31. —Did you watch the football match on TV last night?

—I wanted to, but my mother ________ her favorite TV programmer.

A. watches B. watched

C. was watching D. had watched

32. Now it's much easier to shop online. When your order is ready, the things you want to buy ________ to you soon.

A. send. B. were sent. C. are sending. D. will be sent

33. —Why don't you like fishing?

—Fishing a hobby ________ needs much patience, but I'm not patient at all.

A. who B. that C. it D. what

34. ________ kind and helpful to the people around us, and we will make the world a nicer place to live in.

A. Be B. Being C. To be D. Been

35. —Hi, Tony! Do you know _______?

—Yes, there is a coffee shop at the corner of the street.

A. when I can get a cup of coffee B. when can I get a cup of coffee

C. where I can get a cup of coffee D. where can I get a cup of coffee

三、完形填空(10小题,每小题1分,共10分)

先通读短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。

I was flying to New York at night. Suddenly, a storm broke and the plane began to be tossed(颠簸) around.

When I looked 36 the plane, I could see that nearly all the passengers were worried and afraid. The future seemed terrible and many were 37 if they would make it through the storm.

Then, I 38 saw a little girl. It seemed that the storm meant 39 to her. She sat on her seat reading a book. Sometimes she closed her eyes, then she would read again, with no

40 or fear in her eyes. When the other passengers were scared(惊恐的) half to death, that child was completely calm and 41 I couldn't believe my eyes.

When the plane finally reached New York, I was not surprised to 42 that all the passengers were hurrying to come out. I stopped and spoke to the girl whom I had 43 for such a long time. I asked 44 she had not been afraid.

The child replied, "My daddy is the 45 , and he is taking me home."

36. A.at B. around C. up D. into

37. A. wondering B. expecting C. dreaming D. realizing

38. A. probably B. luckily C. suddenly D. certainly

39. A. something B. anything C. everything D. nothing

40. A. pride B. worry C. anger D. regret

41. A. unafraid B. nervous C. active D. tired

42. A. say B. hear C. find D. think

43. A. known B. watched C. helped D. protected

44. A. whether B. how C. when D. why

45. A. guard B. driver C. pilot D. traveller

四、阅读理解(20小题,每小题2分,共40分)

阅读下面四篇语言材料,然后按文后要求做题。

A

Once a king got two nice falcons(猎鹰) from his son. He had never seen such beautiful falcons before. He loved them so much and he ordered the best falconer to train then to fly.

After several months, the king came to see how the training was going on. He found that one falcon had already been able to fly high in the sky, while the other was staying on the branch(树枝) of a tree quietly, just keeping still.

The king called all his falcons together and ordered them to try every way they could to make the other falcon fly. But none of them succeeded. One day, while the king was taking a walk in the forest, an idea came to his mind. Maybe someone who knew the natural environment well could solve this problem. He sent for a farmer who lived in the forest into his palace to train it at once.

The next morning, the king saw the other falcon flying above in the sky freely. "It is unbelievable !" shouted the king. "How could you make it happen?"

The farmer replied, "It's very easy. I just cut off the branch where the falcon rested."

It is always the same to human beings. We all have "two flying wings" in our hearts as well, but we often seem not to notice them and stay where we just for safety and comfort. We won't realize we can fly so high and freely until the "branch" we are resting on breaks.

根据材料内容选择最佳答案。

46. What did the king do after he got the two falcons?

A. He kept them on the branch of a tree.

B. He sent them to a farmer in the forest.

C. He made the best falconer train them to fly.

D. He set them free and let them fly in the sky.

47. Why did the king call all his falconers together?

A. Because he wanted to get more falcons.

B. Because he wanted the other falcon to fly.

C. Because he wanted them to see his falcons.

D. Because he wanted to know more about his falcons.

48. Who finally made the other falcon fly in the sky?

A. The king. B. The king's son.

C. The farmer. D. The best falconer.

49. How did the king feel when he saw the other falcon fly freely in the sky?

A. Excited. B. Moved. C. Worried. D. Relaxed.

50.What is the best title for the text?

A. The Wise King B. The Nice Falcons

C. The Best Falconer D. The Flying Wings.

B

There is little doubt that house cats first developed naturally from ancient wild cats. The closest relative is the African wild cat which still lives in Africa today. This is understandable because the first house cats came from Africa.

Cats first started to live around people in Egypt about 6 000 – 7 000 years ago. From Egypt, cats started to move around the world. This is about the same time that Egyptians began storing grain(谷物) in buildings. Scientists used to believe that people tamed cats to catch mice and protect the grain. However, cats don't like to be told what to do! Now, scientists believed that cats followed the mice and learned to accept people. Finally, some of the cats began to grow comfortable around people. These were smaller cats that needed protection. As these cats and people got used to each other, then they moved in together. Around 5 000 years ago, cats started to live with people.

Soon cats were in Greece, then the Middle East and China. They moved along Egyptian business roads keeping away mice and keeping people around them. After the Romans came to Egypt, they also accepted the cats and brought them to Europe. These cats likely bred(繁殖) with other cats to form the many kinds of house cats we have today.

Cats are relatively recent house animals. House cats still have a lot in common with their wild relatives. Cats sleep a lot to save energy just like wild cats. They will often get food at night as well. House cats are generally peaceful and friendly, but be careful! If a cat feels it is in danger, it will fight back—just like a wild cat.

根据材料内容选择最佳答案。

51. Where did the first house cats come from?

A. Asia. B. Africa. C. Europe. D. America.

52. When did cats start to live with people?

A. About 4 000 years ago. B. About 5 000 years ago.

C. About 6 000 years ago. D. About 7 000 years ago.

53. According to the text, which of the following is TRUE?

A. Cats started to move around the world from China.

B. Cats get food at night to save energy like wild cats.

C. Cats have a little in common with their wild relatives.

D. Cats were accepted and brought to Europe by Romans.

54. What does the underlined word "tamed" mean in Chinese?

A.驱散 B.捕捉 C.驯化 D.引进

55. What does the text mainly talk about?

A .The development of house cats.

B. Different cats in different countries.

C. The relationship between cats and people.

D. The differences between house cats and wild cats.

C

注:souvenirs 纪念品;legislative 议会

根据材料内容选择最佳答案。

56. You may call ________ if you want to know more about the Forks Market.

A.204 – 986 – 6450 B.204 – 924 – 4000 C.204 – 942 – 6302 D.204 – 945 – 5813

57. What can you do in the Manitoba Legislative Building?

A. Buy food and fruits. B. Watch public programs.

C. Have a self-guided tour. D. Enjoy music and movies.

58. When can you go to the Millennium Library?

A. At 9 a.m. on Tuesday. B. At 7 p.m. on Friday.

C. At 8 p.m. on Saturday. D. At 4 p.m. on Sunday.

59. You can take a walk in Eaton's Santa's Village in ________ during the holiday season.

A. the Forks Market. B. the Children's Museum

C. the Millennium Library D. the Manitoba Legislative Building

60. Where is text most probably from?

A. A guide book. B. A picture book. C. A history book. D. A science book.

D

Why is setting goals(目标) important? Because goals can help you do and experience everything you want in life. Instead of just letting life happen to you, goals allow you to make your life happen.

河南省中考英语试卷

 

Successful people in life imagine how their life should be and set lots of goals. 61 It's like having a sign to show you where you want to go. Think of it in this way. There are two drivers. One has a place to go to clearly in mind which can be found on a map. He can drive straight there surely without any wasted time. The other driver has no goal, or a map. 62 But she drivers aimlessly(无目的地) around, never getting anywhere, just using up oil. Which driver do you want to be?

63 They decide what they want in life and then get there by setting goals and making plans. Unsuccessful people just let life happen by accident. Goals aren't difficult to set and they aren't difficult to reach. 64 You are the one who must decide what to achieve and in what direction to aim your life.

Research tells us that when we write a goal down we are more likely to achieve it. 65 They are harder to forget. Also when you write your goals in your own way, you are able to make yourself realize situations that will bring you nearer to your goals.

根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使短文意思通顺、内容完整。

A. Written goals can be reviewed usually

B. He starts off at the same time from the same place.

C. It's up to you to find out what your goals really are.

D. By setting goals you are taking control of your life.

E. Winners in life set goals and follow through on them.

五、词语运用(10小题,每小题1分,共10分)

阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确的形式填空,使短文通顺、意思完整。请每空限填一词,每词限用一次。方框中有两项多余的。

 

say way star long though popular

he hand call make because between

 

Are you still doing the V for victory sign? It's out. The latest popular hand gesture(手势) is putting both of your hands and put them together to make a heart-shape. It is 66 "hand heart".

Many young pop 67 in the US have done the move in recent photos. "The 'hand heart' gesture means something 68 'I love you' and 'thank you ',"said Taylor Swift, the country singer. "You can send a sweet, simple message without 69 a word." Swift often does it at her concerts. And she is believed to be the first to 70 it popular.

Last month,Justin Bieber and 71 superstar friends did the " hand heart" and put the photos online. They did it to help out three kids whose parents were killed in a car accident.

"It used to take much 72 for nonverbal(非语言的) culture to move. But now, it. moves faster 73 we have smart phones and the Internet.

In the Republic of Korea, the "hand heart "has been 74 for a long time, but in a different 75 . People there put their hands above their heads and making a bigger heart shape with their arms. It means: "I love you."

 

六、补全对话(5小题,每小题2分,共10分)

根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。

A: Morning, Tina. Did you enjoy your holiday in the country last week?

B: Yes, I really had a lot of fun there.

A: Great! 76 ________?

B: With some of my friends.

A: 77.________? In a hotel?

B: No. We camped in a mountain village. And we cooked our meals over an open fire.

A: Sounds wonderful. How was the weather there?

B: 78.________. When we took a walk in the countryside, we met some villagers and had tea with. .them.

A: 79.________?

B: Yes. I will bring you some pictures tomorrow. By the way, what did you do last weekend?

A: 80.________.

B: Wow, pretty cool. I believe you had a great time, too.

七、书面表达(15分)

在每个人的心中,总会渴望拥有某样东西,你想要拥有什么?请以"I want to have ________"为题,用英语写一篇短文,谈谈你想拥有它的理由及你会有怎样的想法或感受。

要求:1.请补全标题,如a football, a mountain bike或a magic paintbrush等;

2.文中不得出现真实姓名和学校名称;

3.词数80左右。

I Want To Have ________

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2015年河南省中考英语试卷

参考答案与试题解析

一、听力理解

1.C 2.A 3.B 4.C 5.C 6.B 7.B 8.A 9.C 10.B

11.B 12.A 13.C 14.C 15.B 16.C 17.A 18.E 19.B 20.D

 

二、单项选择(15小题,每小题1分,共15分)

从A、B、C、D四个选项中选出一个最佳答案。

21.Mr Smith is old man and he usually walks his dog after supper.(  )

A.a; the B.an; a C.an; 不填 D.the; 不填

【考点】54:冠词.

【分析】史密斯先生是一个老人,他通常在晚饭后遛狗.

【解答】old的第一个音是元音,所以前面用不定冠词an表示数量"一";after supper晚饭后,三餐前不用冠词,故选C.

【点评】此题考查冠词的用法,注意不定冠词a,an的用法区别及定冠词the的用法.

 

22.﹣Is this photo taken in Tibet?

﹣Yes.You can see beautiful snow mountain in the of the photo.(  )

A.form B.background

C.shape D.introduction

【考点】47:名词在语境中的辨别.

【分析】这张照片是在西藏拍摄的吗?是的,你在照片的背景里能看见美丽的雪山.

【解答】该题考查名词的辨析;form,表格; 方式; 形状,形式; 外形;background,背景; 底色; 背景资料; 配乐;shape,形状; 模型; 状态; 身材;introduction,介绍; 引言,导言;根据句中的snow mountain和the photo,可知此处应指的是"在照片的背景里能看见美丽的雪山"可知应用background;故选B.

【点评】识记名词的意义是解题的关键;还要结合语境和句子的语法、结构特点作出正确解答.

 

23.Whenever Mary reads an interesting story,she can't keep it to and wants to share it with her friends.(  )

A.she B.her C.hers D.herself

【考点】63:反身代词.

【分析】翻译:每当玛丽读到一个有趣的故事时,她都无法自己保持秘密,并希望与她的朋友分享.

【解答】keep sth to oneself表示对某事保持秘密,又因主语是she.故选:D.

【点评】本题考查的是反身代词,由keep sth to oneself固定词组固定搭配,直接选出答案.

 

24.I heard the new song on the radio.I high and low in the music store,but I can't find the song.(  )

A.search B.have searched

C.am searching D.will search

【考点】F5:现在完成时.

【分析】翻译:从收音机里我听到的新歌.我已经在音乐商店到处搜查了,但是我找不到这首歌.

【解答】根据前文heard是过去时,后文I can't find the song,说明前面的事情已经完成,所以用现在完成时,

故选:B.

【点评】现在完成时表示过去发生或已经完成的动作对现在造成的影响或结果,也可表示过去已经开始,一直延续到现在的动作或状态.构成:主语+have/has+过去分词+其他.

 

25.﹣What a clear blue sky!

﹣Yes,I have never seen sky.(  )

A.a more beautiful B.a most beautiful

C.the more beautiful D.the most beautiful

【考点】81:形容词的比较级和最高级.

【分析】﹣多么清晰的一片蓝天啊!

﹣是的,我从来没看到一片更好的蓝天.

【解答】据上句意思,下句应为比较级; beautiful的比较级为more beautiful,然后据题意more beautiful之前加a.如果选c,就成了特指,不合题意.故选A.

【点评】本题考查形容词的比较级和最高级.应充分掌握由原形变比较级及最高级的规则,然后与题意相结合.

 

26.﹣What's the matter with tom?He has been absent for two days.

﹣Oh!He be ill.Let's go and ask ms brown.(  )

A.can B.need C.may D.would

【考点】DB:情态动词.

【分析】翻译:﹣汤姆怎么了?他已经缺席两天了.

﹣哦!他可能病了.我们去问布朗老师吧.

【解答】根据语境He has been absent for two days.猜测Tom可能生病了.may表示可能.故选C

【点评】本题考查的是情态动词.根据上下文语境,选出答案;情态动词不能独立做谓语,必须情态动词+动词原形才能在句中作谓语.

 

27.Soccer is a wonderful game for children.It great exercise,such as running and kicking.(  )

A.provides B.remains C.practises D.receives

【考点】35:同义词、近义词的辨析.

【分析】足球对孩子来说是一种很棒的运动,它提供像跑、踢类的很好的练习.

【解答】provide提供;remain留下,剩余;practise练习,实践;receive收到,接受;provide great exercise提供好的锻炼,符合句意,故选A.

【点评】此题考查动词词义辨析,除了注意平时单词的积累,正确地理解句意也是关键.

 

28.Wild animals are our friends.We shouldn't kill them food or clothing.(  )

A.in B.with C.about D.for

【考点】74:目的介词.

【分析】野生动物是我们的朋友,我们不应该为食物或衣服而杀了他们.

【解答】根据句意,显然是表示目的,故运用目的介词for,故选D.

【点评】for为介词,一般后面接名词、代词或动名词.

 

29.Jane is very busy these days,for she has a lot of problems to (  )

A.deal with B.keep up with

C.agree with D.come up with

【考点】E1:动词短语.

【分析】珍这些天很忙,因为她有一些问题要处理.

【解答】deal with"处理";keep up with"赶上";agree with"同意";come up with"想出".根据Jane is very busy 可知,珍有一些问题要处理,故选:A.

【点评】理解句意是解决此类题的关键和前提,再了解选项含义进行筛选合适的短语.

 

30. we keep our hearts open,we can experience the happiness friendship brings us.(  )

A.Since B.If C.Unless D.Though

【考点】C1:并列连词.

【分析】如果我们能解放心灵,我们将会体验到我们周围的美好的友情.

【解答】since是由于的意思,if是如果的意思,unless是除非,如果不的意思,though是尽管的意思,据句子大意可知,如果能解放心灵,我们将会体验到我们周围的美好的友情,故选B.

【点评】本题考查的是并列连词的用法,要解决此类题目,一是要弄懂句子大意,二是要明白连词的意义和用法.

 

31.﹣Did you watch the football match on TV last night?

﹣I wanted to,but my mother her favorite TV programme.(  )

A.watches B.watched

C.was watching D.had watched

【考点】F3:现在进行时.

【分析】翻译:﹣你昨天晚上在电视上看足球比赛了吗?

﹣我想看,但是我妈妈正在看她最喜欢的电视节目.

【解答】根据语境我wanted to watch the football match on TV last night时,我的妈妈正在看她最喜欢的电视节目,所以句子的时态是过去进行时.

故选:C.

【点评】本题考查的是过去进行时.表示过去正在进行的动作或存在的状态.其结构:was/were+动词的ing形式.

 

32.Now it's much easier to shop online when your order is ready,the things you want to buy to you soon.(  )

A.send B.were sent

C.are sending D.will be sent

【考点】G3:一般将来时的被动语态.

【分析】句意:现在在网上,当你的订单准备好了的时候,购物更加容易了,而且你需要的东西很快也会邮来.

【解答】根据soon.可知句子所使用的时态为将来时;再根据the things作主语,它是send这个动作的承受着,当主语是动作的承受着时,可知句子所使用的语态应该为被动语态.所以句子所使用的应该是一般将来时的被动语态,构成为:will+be+动词过去分词.故选D.

【点评】解答本题应注意一般将来时的被动语态的构成::will+be+动词过去分词.

 

33.﹣Why don't you like fishing?

﹣Fishing is a hobby needs much patience,but I'm not patient at all.(  )

A.who B.that C.it D.what

【考点】K7:定语从句.

【分析】﹣﹣﹣你为什么不喜欢钓鱼?

﹣﹣﹣钓鱼爱好需要耐心,但我一点耐心也没有.

【解答】根据needs much patience,需要很多耐心,修饰先行词hobby,故用关系代词that.

故选:B.

【点评】关系代词that可以引导限定性定语从句,修饰代表人或事物的先行词.

 

34. kind and helpful to the people around us,and we will make the world a nicer place to live in.(  )

A.Be B.Being C.To be D.Been

【考点】36:词汇的惯用法.

【分析】翻译:善待和帮助我们身边的人,我们会让世界变成一个更加美好的居住地方.

【解答】由题意知,这是一个祈使句,应以动词原形开头,故选A.

【点评】掌握祈使句的用法,理解大意即可.

 

35.﹣Hi,Tony!Do you know ?

﹣Yes,there is a coffee shop at the corner of the street.(  )

A.when I can a cup of coffee

B.when can I get a cup of coffee

C.where I can get a cup of coffee

D.where can I get a cup of coffee

【考点】K5:宾语从句.

【分析】﹣﹣﹣你好,托尼!你知道我在哪里可以买一杯咖啡吗?

﹣﹣﹣是的,有一个咖啡店在街道的拐角处.

【解答】宾语从句的语序是陈述句语序,排除B,D,根据下文:有一个咖啡店在街道的拐角处,很显然是问咖啡店在什么地方,故选:C.

【点评】宾语从句的语序是陈述句语序即:连接代词/副词+主语+谓语+其他成分.主句是一般现在时,从句根据实际情况使用任何时态;主句是过去时态,从句须用过去时态的某种形式;当宾语从句表示的是一个客观真理或者事实时,即使主句是过去时,从句也用一般现在时态.

 

三、完形填空(10小题,每小题1分,共10分)

先通读短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。

I was flying to New York at night.Suddenly,a storm broke and the plane began to be tossed(颠簸)around.

When I looked (36) B  the plane,I could see that nearly all the passengers were worried and afraid.The future seemed terrible and many were (37) A  if they would make it through the storm.

Then,I (38) C  saw a little girl.It seemed that the storm meant (39) D  to her.She sat on her seat reading a book.Sometimes she closed her eyes,then she would read again,with no (40) B  or fear in her eyes.When the other passengers were scared(惊恐的) half to death,that child was completely calm and (41 A .I couldn't believe my eyes.

When the plane finally reached New York,I was not surprised to (42) C that all the passengers were hurrying to come out.I stopped and spoke to the girl whom I had (43 B  for such a long time.I asked (44) D  she had not been afraid.

The child replied,"My daddy is the (45 C ,and he is taking me home."

 

【考点】N1:记叙文.

【分析】本文是一篇记叙文.讲述的是作者在晚上坐飞机去纽约,突然飞机突遇风暴开始颠簸,所有的旅客都感到害怕和焦急,唯独一个小姑娘看起来泰然自若,当别的旅客被吓得半死的时候,这个小姑娘却表现的非常镇静.当飞机最终到达纽约时,作者就上前问小姑娘为什么当其他人害怕时,她为什么不害怕,小姑娘回答说她的爸爸是这架飞机上的飞行员.表现了小姑娘和她的飞行员父亲之间的相互信任.

【解答】36.B考查介词词义辨析.at在;around周围;up向上;into在﹣﹣﹣﹣﹣﹣里面.根据下文"I could see that nearly all the passengers were worried and afraid."可知作者是向四周看了看.故选B.

37.A动词词义辨析wondering怀疑;expecting希望;dreaming梦想;realizing了解.根据后句"if they would make it through the storm"可知,此处应是表怀疑的动词,故选A.

38.C副词词义辨析probably大概,或许;luckily幸运的是;suddenly突然地;certainly当然地.前文说所有的人都很害怕,作者应该是突然地发现了那个淡定的小姑娘.故选C.

39.D代词词义辨析something某事;anything任意件事;everything每一个事;nothing没有事.从下句中可看出这场风暴好像和小女孩没有关系.故选D.

40.B名词词义辨析pride骄傲;worry担心;anger生气;regret后悔.根据"She sat on her seat reading a book.Sometimes she closed her eyes,then she would read again,"可知,小姑娘没有着急和害怕.故选B.

41.A形容词词义辨析unfraid不害怕的;nervous紧张的;active积极的;tired累的.根据"I couldn't believe my eyes."可知,在别的旅客吓得半死的时候,这个女孩却表现的冷静和不害怕.故选A.

42.C动词词义辨析say说;hear听到;find找到,发现;think想.此处强调的是结果,根据"I was not surprised to"可知,作者发现旅客匆忙的离开感到不惊奇.故选C.

43.B动词词义辨析known知道;watched专注的看;helped帮助;protected保护.从上文知作者已关注这个女孩很长时间了.故选B.

44.D作者此处是问小女孩为什么不害怕.故选D.

45.C名词词义辨析根据"he is taking me home"可知,女孩的父亲应该是这次航班的飞行员.故选C.

【点评】本题首先要通读全文,了解大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意和词的搭配,并注意上下连贯,合乎逻辑,最后通读全文,细心检查.

 

四、阅读理解(20小题,每小题2分,共40分)

阅读下面四篇语言材料,然后按文后要求做题。

A

Once a king got two nice falcons(猎鹰) from his son. He had never seen such beautiful falcons before. He loved them so much and he ordered the best falconer to train then to fly.

After several months, the king came to see how the training was going on. He found that one falcon had already been able to fly high in the sky, while the other was staying on the branch(树枝) of a tree quietly, just keeping still.

The king called all his falcons together and ordered them to try every way they could to make the other falcon fly. But none of them succeeded. One day, while the king was taking a walk in the forest, an idea came to his mind. Maybe someone who knew the natural environment well could solve this problem. He sent for a farmer who lived in the forest into his palace to train it at once.

The next morning, the king saw the other falcon flying above in the sky freely. "It is unbelievable !" shouted the king. "How could you make it happen?"

The farmer replied, "It's very easy. I just cut off the branch where the falcon rested."

It is always the same to human beings. We all have "two flying wings" in our hearts as well, but we often seem not to notice them and stay where we just for safety and comfort. We won't realize we can fly so high and freely until the "branch" we are resting on breaks.

根据材料内容选择最佳答案。

46. What did the king do after he got the two falcons? C 

A. He kept them on the branch of a tree.

B. He sent them to a farmer in the forest.

C. He made the best falconer train them to fly.

D. He set them free and let them fly in the sky.

47. Why did the king call all his falconers together? B 

A. Because he wanted to get more falcons.

B. Because he wanted the other falcon to fly.

C. Because he wanted them to see his falcons.

D. Because he wanted to know more about his falcons.

48. Who finally made the other falcon fly in the sky? C 

A. The king. B. The king's son.

C. The farmer. D. The best falconer.

49. How did the king feel when he saw the other falcon fly freely in the sky? A 

A. Excited. B. Moved. C. Worried. D. Relaxed.

50.What is the best title for the text? D 

A. The Wise King B. The Nice Falcons

C. The Best Falconer D. The Flying Wings.

【考点】O3:逸闻趣事类阅读.

【分析】翻译:

从前有个国王从他儿子那里得到两只漂亮的猎鹰.他从来没有见过这么漂亮的猎鹰.他很爱他们,他命令最好的训鹰员来训练它飞.

几个月后,国王去看训练的怎么样.他发现一个猎鹰已经能在天空中飞得很高,而另一只静静的呆在树枝上不动.

国王把他所有的训鹰员叫在一起,命令他们想尽一切办法让另一只猎鹰飞.但都没有成功.有一天,当国王在森林里散步,他想了一个主意.也许有人知道自然环境的规律,可以解决这个问题.他找了一个居住在森林的农夫,开始训练那只鹰.

第二天早上,国王看见另一只"鹰"在天空中自由飞翔,"这是难以置信的!国王喊道,"你怎么能让它会飞的?"

农夫回答道:"很容易,我只是把那只鹰休息的树枝砍断了."

这就像我们人类一样,我们都有"两只翅膀"在我们的心中,但我们通常似乎没有注意到他们,我们只是为了安全和舒适,我们不会意识到我们可以飞那么高,自由,直到我们休息的树枝被折断.

【解答】46.C.根据he ordered the best falconer to train then to fly.他得到两只猎鹰后,他命令最好的训鹰员来训练它飞.故选;C.

47.B.根据The king called all his falcons together and ordered them to try every way they could to make the other falcon fly.可知国王把他所有的训鹰员叫在一起,是想让另一只猎鹰飞,故选;B.

48.C.根据the king saw the other falcon flying above in the sky freely."it is unbelievable!"shouted the king.How could you make it happen?"可知他感到农民太厉害了,故选;C.

49.A.根据"it is unbelievable!"shouted the king.How could you make it happen?"可知国外看到另一只会飞很兴奋,故选A.

50.D.根据短文大意可知会飞的翅膀是最好的标题,故选D.

【点评】首先理解问题,然后带着问题快速阅读短文,找出与问题有关的句子,并理解大意,最后仔细斟酌,找出答案.,并核对.

 

B

There is little doubt that house cats first developed naturally from ancient wild cats. The closest relative is the African wild cat which still lives in Africa today. This is understandable because the first house cats came from Africa.

Cats first started to live around people in Egypt about 6 000 – 7 000 years ago. From Egypt, cats started to move around the world. This is about the same time that Egyptians began storing grain(谷物) in buildings. Scientists used to believe that people tamed cats to catch mice and protect the grain. However, cats don't like to be told what to do! Now, scientists believed that cats followed the mice and learned to accept people. Finally, some of the cats began to grow comfortable around people. These were smaller cats that needed protection. As these cats and people got used to each other, then they moved in together. Around 5 000 years ago, cats started to live with people.

Soon cats were in Greece, then the Middle East and China. They moved along Egyptian business roads keeping away mice and keeping people around them. After the Romans came to Egypt, they also accepted the cats and brought them to Europe. These cats likely bred(繁殖) with other cats to form the many kinds of house cats we have today.

Cats are relatively recent house animals. House cats still have a lot in common with their wild relatives. Cats sleep a lot to save energy just like wild cats. They will often get food at night as well. House cats are generally peaceful and friendly, but be careful! If a cat feels it is in danger, it will fight back—just like a wild cat.

根据材料内容选择最佳答案。

51. Where did the first house cats come from? B 

A. Asia. B. Africa. C. Europe. D. America.

52. When did cats start to live with people? B 

A. About 4 000 years ago. B. About 5 000 years ago.

C. About 6 000 years ago. D. About 7 000 years ago.

53. According to the text, which of the following is TRUE? D 

A. Cats started to move around the world from China.

B. Cats get food at night to save energy like wild cats.

C. Cats have a little in common with their wild relatives.

D. Cats were accepted and brought to Europe by Romans.

54. What does the underlined word "tamed" mean in Chinese? C 

A.驱散 B.捕捉 C.驯化 D.引进

55. What does the text mainly talk about? A 

A .The development of house cats.

B. Different cats in different countries.

C. The relationship between cats and people.

D. The differences between house cats and wild cats.

【考点】O4:史地常识类阅读.

【分析】这篇文章介绍了猫的驯化过程.毫无疑问,家猫是从野生猫驯化而来的.这一过程首先从非洲埃及开始的,然后传入希腊,中东,进而到中国.罗马人入侵非洲后,猫也被他们接受进而传入欧洲.文章最后还介绍了家猫至今仍保留着野猫的一些特点.

【解答】51.B.细节理解题.根据This is understandable because the first house cats came from Africa.可知第一只家猫来自非洲.故选B.

52.B.细节理解题.根据Around 5,000 years ago,cats started to live with people.可知,大约5,000年前,猫开始和人居住在一起.故选B.

53.D.正误判断题.根据After the Romans came to Egypt,they also accepted the cats and brought them to Europe.可知猫是由罗马人带入欧洲的.故选D.

54.C.词意猜测题.本句的意思是:科学家相信人们﹣﹣﹣﹣﹣﹣野猫来捉老鼠从而保护谷物.从上下句来看,此处tamed是驯化的意思.故选C.

55.A.概括大意题.根据这篇文章的内容,可知主要介绍了家猫的驯化过程.故选A.

【点评】本题首先要通读全文,掌握大意;然后根据每个题的要求到文章中找到答案;最后再细读文章,核对答案.

 

C

注:souvenirs 纪念品;legislative 议会

根据材料内容选择最佳答案。

56. You may call C  if you want to know more about the Forks Market.

A.204 – 986 – 6450 B.204 – 924 – 4000 C.204 – 942 – 6302 D.204 – 945 – 5813

57. What can you do in the Manitoba Legislative Building? C 

A. Buy food and fruits. B. Watch public programs.

C. Have a self-guided tour. D. Enjoy music and movies.

58. When can you go to the Millennium Library? D 

A. At 9 a.m. on Tuesday. B. At 7 p.m. on Friday.

C. At 8 p.m. on Saturday. D. At 4 p.m. on Sunday.

59. You can take a walk in Eaton's Santa's Village in  B  during the holiday season.

A. the Forks Market. B. the Children's Museum

C. the Millennium Library D. the Manitoba Legislative Building

60. Where is text most probably from? A 

A. A guide book. B. A picture book. C. A history book. D. A science book.

【考点】O7:广告布告类阅读.

【分析】这是广告.

福克斯市场

福克斯市场提供了许多不同类型的特殊纪念品.楼下,消费者可能购买新鲜食物和水果.楼上,顾客会找到艺术品.全年营业

电话:204﹣942﹣6302 www.theforks.com

马尼托巴省法院大楼

马尼托巴省法院大楼在1920年完成.很多人认为它是最好的.上午8点自行旅游.导游是免费的.可以打电话了解更多信息.

电话:204﹣945﹣5813 www.gov.mb.ca/mit/legtour/index.html

年图书馆

每天,500多个游客来到年图书馆借书、电影、音乐、无线上网、读书角和学习空间.

营业:星期一到星期四从 10a.m.到 9p.m.; 星期五到星期六从 10a.m.到 6p.m.; 星期天从1p.m.到 5p.m.

电话:204﹣986﹣6450 www.winnipeg.ca/library

儿童博物馆

儿童博物馆有助于引导学习的创意.有公共项目,车间和特殊事情.在假日,游客可以散步在伊顿的圣诞老人的村庄.每天营业.

电话:204﹣924﹣4000 www.childrenmuseum.com

【解答】56.C 根据第一个广告中的Tel:204﹣942﹣6302可知,选:C.

57.C 根据第二则广告中的Open from a,m,to 8p.m.for self﹣guided tours.可知,选:C.

58.D 根据第三则广告中的Sundays from 1p.m.to 5p.m.可知,选:D.

59.B 根据第四则广告中的visitors can take a walk in Eaton's Santa's Village.可知,选:B.

60.A 根据四则广告的旅游指南的内容可知,他们可能来自一些指南书,故选:A.

【点评】图表类的阅读理解中凡针对特定细节的考题,其正确答案大都可以在阅读材料中找到对应的文字部分作为验证.

 

D

Why is setting goals(目标) important?Because goals can help you do and experience everything you want in life.Instead of just letting life happen to you,goals allow you to make your life happen.

Successful people in life imagine how their life should be and set lots of goals.(61) D It's like having a sign to show you where you want to go.Think of it in this way.There are two drivers.One has a place to go to clearly in mind which can be found on a map.He can drive straight there surely without any wasted time.The other driver has no goal,or a map.

(62) B  But she drivers aimlessly(无目的地) around,never getting anywhere,just using up oil.Which driver do you want to be?

(63) E  They decide what they want in life and then get there by setting goals and making plans.Unsuccessful people just let life happen by accident.Goals aren't difficult to set,and they aren't difficult to reach.(64) C You are the one who must decide what to achieve and in what direction to aim your life.

Research tells us that when we write a goal down we are more likely to achieve it.(65) A  They are harder to forget.Also when you write your goals in your own way,you are able to make yourself realize situations that will bring you nearer to your goals.

河南省中考英语试卷

 

根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使短文意思通顺、内容完整.

A.Written goals can be reviewed usually

B.He starts off at the same time from the same place

C.It's up to you to find out what your goals really are

D.By setting goals you are taking control of your life

E.Winners in life set goals and follow through on them.

【考点】N4:议论文.

【分析】本文主要讲述了为什么设定目标很重要?因为目标可以帮助你在生活中体验到你想要的一切.文章从正反两方面阐述了正确设定目标并执行的重要性,这也是为什么有的人成功的原因.研究告诉我们,当我们写下目标的时候,我们更有可能实现它.

【解答】61.D.根据It's like having a sign to show you where you want to go.可知通过设定目标,你可以控制你的生活.故选D.

62.B.根据One has a place to go to clearly in mind which can be found on a map.及The other driver has no goal,or a map和But she drivers aimlessly(无目的地) around,never getting anywhere,just using up oil.两个司机的前后对比,可知这里是突出他们从同一个地方同时出发.但做事方法却截然不同,当然结果肯定也不同.故选B.

63.E.根据Unsuccessful people just let life happen by accident.可知前面是说生活中的赢家设定目标,并跟踪目标进行活动,前后成功的人和不成功的人做事的态度正好形成鲜明的对比.故选E.

64.C.根据You are the one who must decide what to achieve and in what direction to aim your life可知上句是说找出你真正的目标是什么完全取决于你.故选C.

65.A.根据Research tells us that when we write a goal down we are more likely to achieve it,可知当我们写下一个目标,我们更有希望实现它.下面的内容应该是叙述这方面的内容.故选A.

【点评】本篇是一篇议论文性质的完形填空.本文主要讲述了为什么设定目标很重要.解答时,首先要通读全文了解文章大意,再根据汉语意思及具体语境确定答案,这种题型比较灵活的考查了学生多方面的知识和技能.要做好这类题,就要注意平时知识的积累,包括单词、词组、句型等.

五、词语运用(10小题,每小题1分,共10分)

阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确的形式填空,使短文通顺、意思完整。请每空限填一词,每词限用一次。方框中有两项多余的。

 

say way star long though popular

he hand call make because between

 

Are you still doing the V for victory sign? It's out. The latest popular hand gesture(手势) is putting both of your hands and put them together to make a heart-shape. It is 66 called "hand heart".

Many young pop 67 stars in the US have done the move in recent photos. "The 'hand heart' gesture means something 68 between 'I love you' and 'thank you ',"said Taylor Swift, the country singer. "You can send a sweet, simple message without 69 saying a word." Swift often does it at her concerts. And she is believed to be the first to 70 make it popular.

Last month,Justin Bieber and 71 his superstar friends did the " hand heart" and put the photos online. They did it to help out three kids whose parents were killed in a car accident.

"It used to take much 72 longer for nonverbal(非语言的) culture to move. But now, it. moves faster 73 because we have smart phones and the Internet.

In the Republic of Korea, the "hand heart "has been 74 popular for a long time, but in a different 75 way . People there put their hands above their heads and making a bigger heart shape with their arms. It means: "I love you."

【考点】N4:议论文.

【分析】本文是一篇说明文.文章告诉我们,现在如果你还是用V字表示胜利就太out了.现在流行的方法是用两只手组成一个"心"字组成一个巨大的"心"字来表达"我爱你"、"谢谢你",通过这种方式你可以在不用说一句话的情况下传递甜美而简单的信息.乡村音乐创作型女歌手Taylor Swift经常在她的音乐会上使用这个手势,人们认为她就是第一个使这个手势流行起来的人.在韩国,这个"心形"语言流行已久,不过用的是不同的方式,人们把手放在头顶上用胳膊做出一个更大的心形,表达"我爱你"之意.

【解答】66.called【解析】根据上句"将两只手放在一起作出'心'形"的描述知,这种手势被称作"手心".在提供的单词中只有call有"称作"之意;又,it是动作call"称作"的承受者.故填其过去分词形式called.

67.stars【解析】分析句子结构知,本空应填一名词.在提供的选项中只有way,star及hand为名词.根据下文中以乡村歌手Taylor Swift为例说明"手心"这种姿势的流行度的描述可推知,本空应谈论流行歌星;

68.between【解析】分析句子结构知,本句中含有介词短语between…and"在…与…之间",句意:"手心"的手势意思是介于"我爱你"与"谢谢"之间.故本空填between.

69.saying【解析】分析句子结构知,本空应填一动词.在备选项中,只剩say与make两动词.由语境知,这里说的是,你可以不用说一句话而传递甜美而简单的信息.由此考虑单词say;又空前有介词without.故填其动名词形式saying.

70.make【解析】分析句子结构知,本空应填一动词.在提供的选项中只剩下动词make.句意:她被认为是第一个去使这种手势流行的人.故填make.

71.his【解析】由语境知,这里谈论的是Justin Bieber和他的超级明星的朋友们.由此考虑选表格提供的单词he.分析句子结构知,本空应填一形容词修饰superstar friends.故填he的形容词性物主代词his.

72.longer【解析】比照下句"现在传播的更快"可推知,在过去,对于非官方文化,需要花更多的时间去传播.由此考虑单词long.又,由空前much知,本空应填其比较级形式longer.

73.because【解析】理解空前后句意:现在它传播的更快;我们现在有智能手机和因特网.由此可知,前后分句构成"因果"关系.故填because.

74.popular【解析】由语境知,在韩国,"手心"手势已经流行好长时间了.故填popular.

75.way【解析】根据下句"那儿的人们将手放在头上,用胳膊做一个更大的'心'形,表示'我爱你'"可推知,这种手势与"hand heart"的手势方法不同,由此考虑单词way.

【点评】做题时善于抓住每段的主题句,注意连词的使用,要好好把握设空处前后的信息词,一定要上下联系,避免题与题之间相孤立.全部答案选定后,文章完整了,应再从头至尾读一遍.这也是最关键的一点,这就要求细心检查每一个填空处是否有笔误或疏漏的地方来调整答案.联系实际,攻克难关.

 

六、补全对话(5小题,每小题2分,共10分)

根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。

A:Morning,Tina.Did you enjoy your holiday in the country last week?

B:Yes,I really had a lot of fun there.

A:Great!(76) Who(m) did you go there with

Who(m) did you enjoy your holiday with

With whom did you go there ?

B:With some of my friends.

A:(7) Where did you stay ?In a hotel?

B:No.We camped in a mountain village.And we cooked our meals over an open fire.

A:Sounds wonderful.How was the weather there?

B:(78) It was fine/sunny .When we took a walk in the countryside,we met some villagers and had tea with them.

A:(79) Did you take photos/pictures ?

B:Yes.I will bring you some pictures tomorrow.By the way,what did you do last weekend?

A:(80) I cooked some delicious food 

B:Wow,pretty cool.I believe you had a great time,too.

【考点】LP:情境对话.

【分析】这是A和B 之间的对话.A问B上周在乡村过得快乐吗?又问和谁一起去的?在哪里住?天气如何?拍照了吗?B问A周末做了什么?

【解答】76.根据下句答语,可知上句是问和谁一起去的,所以答案为:Who(m) did you go there with?Who(m) did you enjoy your holiday with?

With whom did you go there

77.根据下句答语,可知问句是:你们住在哪里?所以答案为:Where did you stay?

78.根据上句"How was the weather there"和下句"When we took a walk in the countryside",可知天气很好.所以答案为:It was fine/sunny/…

The weather was fine/sunny/very good/not bad

79.根据下句"Yes.I will bring you some pictures tomorrow"可知问句是问拍照了吗?所以答案为:Did you take photos/pictures

Did you take any/a few/many/a lot of photos/pictures

80.根据问句"what did you do last weekend"和下句"pretty cool",所以答案可以为:I cooked some delicious food.I had a birthday party.答案

不唯一,合理即可.

【点评】本题考查情景对话,做这类题时,需要根据上下句的逻辑思维来推出答案.

 

七、书面表达(15分)

在每个人的心中,总会渴望拥有某样东西,你想要拥有什么?请以"I want to have "为题,用英语写一篇短文,谈谈你想拥有它的理由及你会有怎样的想法或感受。

要求:1.请补全标题,如a football, a mountain bike或a magic paintbrush等;

2.文中不得出现真实姓名和学校名称;

3.词数80左右。

I Want To Have  a magic paintbrush

I want to have a magic paintbrush

I want to have a paintbrush with magic power.It can make whatever I draw become a reality.

With the paintbrush,I can draw a new earth.There will be so pollution on it.The rivers will be clean and the sky will be blue.With the paintbrush,I also want to draw a nice home where people can live happily together like a big family.

I want to have the magic paintbrush to draw a beautiful new world. .

【考点】S2:提纲作文.

【分析】本题是要以"I want to have "为题,用英语写一篇短文,谈谈你想拥有它的理由及你会有怎样的想法或感受.从要求可以得知,写这篇文章时态要用一般将来时或I want/hope/wish等句型,在这里写作要点包括:1.你想拥有什么.2.为什么.3.怎么用或者是你的想法或感受.

【解答】

I want to have a magic paintbrush

I want to have a paintbrush with magic power.It can make whatever I draw become a reality.

With the paintbrush,I can draw a new earth.There will be no pollution on it.The rivers will be clean and the sky will be blue.With the paintbrush,I also want to draw a nice home where people can live happily together like a big family.

I want to have the magic paintbrush to draw a beautiful new world.

【点评】以提纲提供情景的作文.要注意遣词造句的灵活性和语法规则的正确性,就不会造成审题不清而偏离主题,但要注意,文章必须覆盖所提供的各个提纲的要点.行文间要注意简化描述,用简短的语句代替冗长的语句.在作文完成的时候,应该检查、修改,以免遗漏一些需要表达清楚的要点和细节.写作时,要注意谓语动词形式的变化.另外,还需要使用一些句型和短语,使整篇短文意思连贯,表达流畅.

© 2019 翻译公司网 版权所有.
  • 豫ICP备13009130号 找翻译公司,请关注本站